قسمت سیزدهم (استاروسلسکی فرمانده نیروی قزاق - بخش اول)


استاروسلسکی یکی از افسران تزاری مامور خدمت در ارتش ایران بود . وقتی دولت ایران فهمید که انگلیسیها پسیخان و صومعه سرا و انزلی را بدون کمترین دفاع در مقابل ارتش سرخ تخلیه کرده و تا منجیل عقب نشسته اند متعجب شد که با آن همه قواء و استعداد , این عقب نشینی غیر منتظره به کدام ضرورت نظامی تکیه داشته است . مشیر الدوله (نخست وزیر) در 23 تیر 1299 خاطر نشان ساخت که مصمم است با عناصر انقلابی شمال از در مسالمت درآید شاید بتواند بدین وسیله رفع غائله کند . ضمنا یک میسیون (هیئت) سیاسی به مسکو اعزام داشت تا در اطراف طرح پیمانی بین دو دولت همسایه مذاکره کند .
میسیونی هم برای مذاکره با انقلابیون فرستاد و در عین حال برای جلوگیری از پیشرفت آنها درصدد تهیه قواء برآمد و از گارد سلطنتی و افراد ژندارم چند واحد پیاده نظام , ارتشی ترتیب داده به فرماندهی استاروسلسکی آماده جنگ نمود . نامبرده با عنوان فرمانده کل و لقب سرداری با اختیارات تام عازم جبهه جنگ گردید .
این ارتش که هزینه اش را انگلیسیها با دادن قرض به دولت ایران تامین کرده بودند بندر گز و ساری و مشهد سر (بابلسر امروز) را اشغال و انقلابیون را به عقب نشینی واداشت . فرماندهی جبهه مازندران را کلنل حبیب الله خان شیبانی به عهده داشت . سعدالله خان درویش نماینده اعزامی جنگل به مازندران از جانب میرزا مامور بود در باب الحاق کلنل به نیروی انقلاب و یا بی طرفیش لااقل مذاکره نماید لیکن نامبرده در ملاقات با درویش هیچ یک از دو پیشنهاد را نپذیرفت . در 27 مرداد منجیل و متعاقب آن شهر رشت اشغال شد و مقداری غنائم جنگی بدست نیروی مهاجم افتاد .

هیچ نظری موجود نیست: