(نمایندگان سیاسی ـ نمایندگان انگلیس و روس در جنگل <بخش دوم>

مراقبت جنگل از دستگیرشدگان دیری نپائید و دونفر اخیر (ماک لارن و میجر آکشوت) به کمک غ . ابتهاج که مترجم افسران انگلیسی بود موفق به فرار شدند . کاپیتان نوئل هم از زندان فتربند گریخت ولی دستگیر گردید . بار دوم فرار نمود و محافظینش که تهدید به اعدام شده بودند نامبرده را در ناحیه ماسال که فرسنگها از محل بازداشت او مسافت دارد گرفته و وقتی میرآقا نام شارمی چند ضربه شلاق به وی نواخت که چرا گریخته و او را در معرض خطر مرگ قرار داده , فریادش به زبان فارسی بلند شد که ((چرا من را می زنید من باید فرار کنم ... شلاق به حیوان زده می شود , به میرزا از دست شما شکایت خواهم کرد . ))
نامبرده گذشته از زبان انگلیسی به زبان های ترکی و ارمنی و فارسی نیز آشنا بود . مراقبت از کاپیتان نوئل بعد از فرار دوم تشدید گردید به طوری که در تمام مدت زد و خورد جنگل و انگلیسیها زندانی بود و سپس به موجب یکی از مواد متارکه جنگ آزاد شد و به ماموریت دستگیری واسموس کنسول آلمان به شیراز رفت و برای دستگیریش هزار لیره جایزه تعیین نمود ـ در سال 1922 میلادی شورش لرستان را ایجاد و رهبری نمود .
ژنرال دنسترویل فرمانده قواء انگلیس در ایران در سفر کوتاهش به بندر انزلی و مطالعه اجمالی اوضاع , قدرت جنگل را ارزیابی کرده و در نظر نداشت این قدرت را نادیده بگیرد این بود که به مجرد دریافت پیام جنگل به وسیله نمایندگان اعزامی به قزوین , ((کلنل استوکس )) را همراه ((نیکیتین)) سابق الذکر جهت مذاکره و اقناع جنگلی ها روانه داشت و اینان همین که به رودبار می رسند به دستور ماژر فن پاشن آلمانی که فرماندهی قواء جنگل را به عهده داشت متوقف می شوند , فن پاشن از اینکه وظیفه نظامیش به او اجازه نمی دهد پیش از دریافت دستور از کمیته اتحاد اسلام اجازه عبور بدهد به زبان انگلیسی از نمایندگان مزبور معذرت می خواهد و تا وصول جواب , از آنان پذیرایی می نماید و به مجرد استحضار از بلامانع بودن عزیمت آنان با احترامات نظامی بدرقه شان می کند . نامبردگان به راهنمایی عزت الله خان هدایت در محل آتشکا پنج کیلومتری رشت محل مدفن ((امامزاده هارون)) با میرزا کوچک خان و حاجی احمد ملاقات می کنند .

هیچ نظری موجود نیست: